Sfaturi in cariera—Fie ca esti interesat de evolutia carierei tale sau vrei un job nou, avem sfaturile potrivite pentru tine
 

Principalele Greseli pe care le fac candidatii

Ultimul interviu nu a mers prea bine? Nicio grija. Se poate ca intervievatorul sa fi vazut mai rau de atât. Un studiu recent al BizooJobs.ro identifica cele mai obisnuite greseli pe care le fac candidatii. Iata principalele cinci categorii – împreuna cu câteva exemple reale:

1. Ce spun (sau ce nu spun)

Conform sondajului BizooJobs.ro, greseala numarul unu a candidatilor este modul de comunicare. Unii vin cu un scenariu pregatit si par a citi dintr-o carte. Altii raspund cu un cuvânt, fara a mai dezvolta raspunsul. În timp ce unii vorbesc despre problemele personale si despre vietile lor sociale în loc sa raspunda – sau pun întrebari despre slujba si companie.
Altii sunt prea sinceri.


De exemplu, când a fost întrebata ce o intereseaza la slujba, o candidata a raspuns: “Sunt deschisa la orice, chiar am nevoie de asigurare medicala”. Un candidat la o organizatie pentru copii a spus ca uraste copiii. Aplicantii la slujbe în servicii au recunoscut ca : “Nu sunt o persoana sociabila” si “clientii sunt enervanti”. Iar un aspirant la o slujba într-o clinica de tratament anti-drog a întrebat nerabdator daca angajatilor li se face testul anti-drog si daca sunt anuntati dinainte.


 Altii se plâng de fostii sefi. Si multi fac greseala de a discuta salariul si orele de lucru în primul interviu. Dar premiul pentru “Prea multe informatii” trebuie acordat candidatului care a spus ca “Sunt aici doar pentru ca mama vrea sa-mi gasesc o slujba”. Avea 37 de ani!

2. Cum se comporta

A doua gafa comuna este comportamentul candidatilor. Multe din greseli sunt cauzate de lipsa pregatirii si a necunoasterii companiei si a slujbei. Altele provin din faptul ca aspirantii nu asculta întrebarile ce li se pun sau încearca sa le evite pe cele tehnice.


Unele apar din lipsa bunului simt si a politetii. Multi angajatori se plâng de candidatii care întârzie sau întrerup interviul pentru a raspunde la telefonul mobil. O femeie a venit cu copiii.
Ce este mai rau? Candidatul care i-a cerut directorului de angajari sa se grabeasca pentru ca îi este foame sau cel care a scos sandwich-ul si a început sa manânce?


Totusi, unele greseli au loc din cauza nervilor – sau a excesului de cafea. Multi angajatori au relatat ca anumiti candidati îsi manânca unghiile, iar un altul a sarit în picioare, apoi s-a rasucit si a cazut pe podea pentru a exemplifica ceva.

3. Atitudinea rea

A treia categorie de greseli este legata de atitudinea candidatului.Nimeni nu agreeaza un laudaros sau un stie-tot- sau candidatul cu un ego nemasurat care a cerut sa fie angajat spunând ca altul mai bun nu exista. Un alt aspirant a declarat ca este “obisnuit cu afaceri de clasa mai înalta”.


De partea cealalta a monedei, sunt cei care nu arata niciun entuziasm.Multi directori de angajare au spus ca unele persoane manifesta putina energie si interes pentru conversatie. Un candidat s-a uitat la ceas mai tot timpul.

4. Aspectul

Venirea la interviu îmbracat necorespunzator este cea de-a patra greseala comuna. Împreuna cu gafele uzuale: pozitie gresita, tatuaje, bijuterii faciale, par vopsit fluorescent si igiena precara, directorii de angajare au mai relatat despre o persoana fara pantofi, alta cu fusta despicata pâna sus, alta care a purtat ochelari fumurii în timpul interviului si un candidat cu unghiile murdare îmbracat în jeans si tricou – a, si mai era si beat!

5. Nesinceritatea

Formele comune de nesinceritate includ exagerarea realizarilor sau a cunostintelor. A mai fost un candidat care a povestit despre arestarea sa dupa ce scrisese în cerere ca nu a fost arestat niciodata – si un altul care a furat ceva din biroul intervievatorului.


În afara de a sublinia ignoranta în actiune, studiul confirma faptul ca adevarul este mai ciudat decât fictiunea si arata ca viata de cealalta parte a procesului de intervievare nu este atât de roz.

Ultimele joburi postate inapoi inainte

Vezi mai multe joburi

Povesti de succes

"Sa fii disperata ca nu iti gasesti un loc de munca, asta chiar a fost un cosmar devenit realitate..." Citeste mai mult

Prezentare video

Descopera ce poate face BizooJobs pentru tine

Prezentare video

Axello