Sfaturi in cariera—Fie ca esti interesat de evolutia carierei tale sau vrei un job nou, avem sfaturile potrivite pentru tine
 

Opt întrebari capcana la un interviu

Gândul de a merge la interviu va da emotii? Nu sunteti singur.

Majoritatea candidatilor la o slujba recunosc ca au sentimente de la jena usoara pâna la panica în momentul interviului. Vestea buna e ca nu s-au înregistrat cazuri de deces al candidatilor din cauza emotiei la un interviu de angajare. Relaxati-va si urmati aceste sfaturi simple pentru a tine în frâu emotiile în timpul interviului.


Mai întâi, alocati timpul necesar pentru pregatirea interviului. Buna pregatire va creste încrederea si va scadea emotiile. Expertii recomanda cel putin trei ore de pregatire pentru fiecare interviu.

Trebuie sa schitati raspunsuri pentru cele mai obisnuite întrebari si sa pregatiti niste întrebari proprii. Aceasta arata intervievatorului ca sunteti interesat de companie si de slujba.


Faza finala a pregatirii consta în a va asigura ca stiti unde are loc interviul. Unii candidati verifica locatia pentru a vedea daca indicatiile sunt corecte si a estima timpul necesar ajungerii la locatia respectiva.

Prezentarea la un interviu de angajare este adesea o incursiune în necunoscut. Desi fiecare interlocutor este diferit, iar întrebarile variaza în functie de bransa, exista unele comune.Este bine sa începeti pregatirea prin a citi si raspunde la urmatoarele întrebari. Când ati terminat, nu uitati ca repetitia este mama învataturii! Nimic nu impresioneaza mai mult decât a fi pregatit pentru orice situatie.

De ce ar trebui sa va angajam?

Acum aveti ocazia de a va vinde. Trebuie sa va prezentati pe scurt si succint punctele forte, calificarile si ce aveti de oferit. Nu raspundeti prea general. Toata lumea spune ca este harnica si motivata. Iesiti în evidenta spunând despre calitatile dvs. unice.

De ce doriti sa lucrati aici?

Acesta este un instrument folosit de angajatori pentru a vedea daca v-ati facut temele. Nu mergeti la interviu daca nu stiti nimic despre companie, despre orientarea ei sau despre domeniul de activitate. Daca ati cercetat, aceasta întrebare va da ocazia de a arata initiativa si de a demonstra cum ajuta experienta si calificarile dvs. necesitatile companiei.

Care sunt slabiciunile dvs. cele mai mari ?

Secretul raspunsului la aceasta întrebare este sinceritatea, demonstrând cum ati transformat slabiciunea într-un atu.De exemplu, daca ati avut probleme de organizare, demonstrati cum v-ati redresat. Astfel, veti arata ca sunteti capabil sa identificati laturile dvs. ce trebuie îmbunatatite, si initiativa de a deveni mai bun.

De ce ati parasit ultima slujba?

Chiar daca ultima slujba a fost rea, nu adoptati o atitudine negativa în raspuns. Fiti diplomat. Daca aratati aspectele negative ale fostei slujbe, gasiti si unele pozitive. Daca va tot plângeti de fosta companie, nu veti face o impresie buna.

Descrieti o situatie problema si cum ati rezolvat-o.

Uneori este greu de raspuns la aceasta cerinta, mai ales daca sunteti proaspat absolvent si nu aveti experienta profesionala. Angajatorii doresc sa vada o gândire critica si cum gasiti solutii, indiferent de tipul problemei pe care ati avut-o. Chiar daca problema dvs. nu a avut timp suficient de studiu, descrieti pasii facuti pentru stabilirea prioritatilor. Aceasta va demonstra ca sunteti responsabil si ca puteti gasi solutii proprii.

Cu ce realizare va mândriti cel mai mult?

Secretul acestei întrebari este de a fi clar si de a alege o realizare care are legatura cu slujba. Chiar daca cea mai mare realizare este ca ati facut parte din echipa de basket a liceului, gasiti o realizare mai relevanta din punct de vedere profesional. Gânditi-va la calitatile pe care le cauta compania si elaborati un exemplu care sa arate cum puteti fi de folos.

Ce salariu asteptati?

Aceasta este una din cele mai grele întrebari, mai ales pentru cei cu putina experienta. Primul lucru ce trebuie facut înainte de interviu este sa verificati grila de salarizare din domeniul dvs. pentru a va face o idee despre cât puteti câstiga. Evitati discutiile despre detaliile salariale înainte de a primi slujba.


Aratati angajatorului ca sunteti deschis la o discutie despre remuneratie rezonabila când va veni momentul. Daca se insista sa raspundeti mai clar, încadrati-va într-o marja , nu dati o cifra anume.

Spuneti-mi despre dvs.

Desi pare floare la ureche, este dificil de raspuns deoarece este foarte generala. Trebuie retinut ca interlocutorul nu doreste sa stie despre orasul dvs. natal sau ce faceti în weekend. El doreste detalii profesionale. Alegeti câteva trasaturi, experienta profesionala si obiectivele dvs. si vorbiti despre ele.Exprimati-va dorinta de a face parte din companie. Daca aveti un raspuns solid la aceasta întrebare, discutia poate ajunge în punctul în care va puteti prezenta calificarile.

Ultimele joburi postate inapoi inainte

Vezi mai multe joburi

Povesti de succes

"Sa fii disperata ca nu iti gasesti un loc de munca, asta chiar a fost un cosmar devenit realitate..." Citeste mai mult

Prezentare video

Descopera ce poate face BizooJobs pentru tine

Prezentare video

Axello